четвер, 24 лютого 2011 р.

Пісня про зайців, або Тіні, що встають над поганим болотом

Про що насправді пісня: «...На поляне траву зайцы в полночь косили и при этом напевали странные слова...»?

Хто вони, оті зайці з радянської пісеньки? І що за дивні слова мугикали? «А нам все равно, а нам все равно… Дело есть у нас – в самый жуткий час мы волшебную косим трын-траву»… Що за дивна трава? Зелена, мабуть. І тієї зелені, вочевидь, було предостатньо, аби косити в чималій кількості і вдень, і вночі всупереч системі.
«А дубы-колдуны что-то шепчут в тумане, у поганых болот чьи-то тени встают». Дуби, символ влади, чомусь «шепчут», та ще й «в тумані», та ще й біля «поганих боліт», де чиїсь «тіні» встають…

Що більший податковий і політичний тиск на бізнес, то більша «тіньова» економіка. Коли державою керують «тіньові» люди, то їхня політика буде «тіньовою» і скерованою на збільшення «тіні», а отже, корупції, якою дихає значна частина бізнесу в Україні. «Частка тіньового обороту в економіці України може сягнути 90% [...] . Причини – складна й заплутана дозвільна система (близько 2365 видів робіт потребують отримання ліцензій або дозволів понад 85 контролюючих державних органів), надважке податкове законодавство (понад 100 податків і зборів), наявність жорсткого податкового адміністрування»[1].

Мабуть, «тіньова» економіка – ідеальна для зайців, котрі «от страха все быстрее песенку поют»… Так «бояться», що косять зелень інтенсивніше (щонайменше – «три раза в год»). І що більшає ота клята тінь, то сміливішають запеклі зайці, підіймаючись на рівень королів: «Станем мы храбрей и отважней льва». Тоді їм і море по коліна: «Все напасти нам станут трын-трава».

Олесь Дмитренко


[1] Сибирякова Н.В. Шляхи та засоби формування громадянської антикорупційної культури українського суспільства. VIII Культурологічні читання пам’яті Володимира Подкопаєва «Національно-культурний простір України XXI ст.: стан і перспективи»: Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, Київ, 2-3 червня 2010 р. – К.: НАКККіМ, 2010. – С. 239.

Немає коментарів:

Дописати коментар