четвер, 24 лютого 2011 р.

Адекватно?

«Якщо людина адекватна, то дасть хабар. Якщо ні (жінка зиркнула скоса на віруючого) – то не дасть»…

Настав вечір, а слова не виходили з голови. Світ остаточно втратив здоровий глузд, – розмірковував я, – давати хабар, виявляється, – адекватно… Тоді підкуп чиновника – адекватно? Купівля посади – адекватно? Рéкет з боку представників влади – адекватно? Безпорадність пенсіонера перед клерком, який і пальцем не поворухне, аби піти назустріч нещасному й задовольнити його прохання, бо той не має чим заплатити, – адекватно? Антилюдська поведінка влади – адекватно?

Підкуп, продажність, ницість настільки глибоко вкоренилися в свідомість суспільства, що хабарництво – явище «адекватне». Появу ж інакомислячого віруючого, інтелігента чи романтика в кабінеті чиновника чи офісі підприємства, що звикло «взаємодіяти» з владою, ймовірно, сприймуть за пришестя мешканця планети Зют. Коли ж прибулець висловить щире здивування, мовляв, існують права людини, то ж навіщо ці права порушувати, – «Неадекватно!» – в унісон обуряться учасники змови.

Брехня, що знайшла благодатний ґрунт у багатьох пострадянських головах, стала нині постулатом вирішення питань. Відлуння цього обману звучить приблизно так: «Хабарництво нормальне. Хабарництво адекватне. Хабарництво добре»…

Якби грузинські лідери чухали потилиці, слухаючи голос такої «адекватності», то навряд вивели країну зі 124-го на 11-те місце в світі за рейтингом Світового банку щодо умов для розвитку бізнесу (Doing Business) у 2010-му[1] протягом кількох років. (Для порівняння, Росія опустилася зі 116-го на 123-тє місце за тим же рейтингом[2], а Україна топчеться аж на 145-му[3]). Грузія відкинула лжедоктрину про магічне хабарництво й обскакала мільйони ґаволовів, що смиренно схилили голови перед клятим ідолом.

То адекватне хабарництво чи ні?


[1] Кобець Роман. Корупція: Україна vs. Грузія, 12.06.2010, Суми-Ньюз (Sumi News), http://www.sumynews.tv.
[2] Грозовский Борис про экономическую политику. Россия все больше отстает от других стран в улучшении делового климата, 04.11.2010, http://www.forbes.ru.
[3] Королевская Наталия. В рейтинге Doing Business Украина топчется на месте, http://paralel-media.com.ua.

5 коментарів:

  1. думаю, вона мала на увазі основне значення слова адекватність, тобто зрівняний або ототожнений з чимось...
    якщо так дивитися, то вона все вірно говорить, щоб уникнути проблем, треба бути схожим на інших, не виділятися із натовпу, бо саме це, мені здається, і є основна проблема боротьби з корупцією... Якщо починати боротися із системою, тим самим ти почнеш боротися з близькими для тебе людьми, не готовими заради ідеї відмовитися від стосунків.
    рішення:
    - знайти самих "безбашенних" і створити із них міцну команду;
    - приставити до них і їхніх сімей цілодобову охорону;
    - і дати їм повноваження за найменші прояви відправляти чиновників і інших до тюрми...

    ВідповістиВидалити
  2. цікава думка...питання в тому - що ми можемо "протиставити системі"

    ВідповістиВидалити
  3. Але наше суспільство так глибоко погрузло в хабарництві, що важко повірити у швидкі зміни. Особливо після краху помаранчевої революції та приходу до влади маріонеток :(

    ВідповістиВидалити
  4. Олексію! Цікаве питання. Що ми можемо протиставити системі [корупційній, мається на увазі]? Можливо, те, що зробив Христос? Тобто, себе. Власну непродажність, принциповість у питанні моралі. Корупція безсила, коли немає людей, яких можна "купити".

    ВідповістиВидалити